Menu
Descriere
” Serviciul de asistență și suport pentru persoane cu dizabilități ARCA, este un serviciu pilot organizat după sistemul Clubhouse, un parteneriat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4 şi Fundaţia Estuar. Acesta desfăşoară activităţi în comunitate pentru persoane adulte cu dizabilităţi psihice. Conform principiilor Clubhouse, persoanele care accesează serviciul, devin membrii ai acestuia, relaţia dintre angajaţi şi membri este una de egalitate, iar implicarea în activităţi este voluntară, accentul căzând pe dezvoltarea şi valorificarea abilităţilor. Membrii nu sunt doar beneficiari ai serviciilor, ci şi oferă, prin implicare într-o muncă cu sens, contribuţia lor la bunul mers al serviciului, fiind angrenaţi şi în procesul de stabilire a deciziilor care au legatură cu viaţa.
Grup ţintă
Serviciile sunt destinate persoanelor adulte, cu domiciliul în sectorul 4, cu probleme de sănătate mintală.
Obiectivele propuse
- Recuperarea şi dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi valorificarea acestora în cadrul serviciului;
- Prevenirea recăderilor şi scăderea frecvenţei spitalizărilor;
- Combaterea izolării, asigurarea unui spaţiu şi a unui context pentru socializare şi integrare socială;
- Oferirea de suport psiho-social în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirea riscului de excluziune socială şi creşterea calităţii vieţii.
Activităţi
În cadrul serviciului, activităţile sunt structurate înjurul a două unităţi de lucru, conform principiului Clubhouse, în care membrii serviciului se implică în mod voluntar, în funcţie de abilităţile şi motivaţia lor:
-Modulul de activităţi de recepţie şi secretariat - implicare în activităţile de secretariat ale serviciului, participare la realizarea Revistei acestuia;
-Modulul de activităţi administrative şi gospodareşti - menţinerea curăţeniei şi mici reparaţii.
Alte activităţi:
-activităţi terapeutice de suport, informare şi consiliere - grup de Suport, grup Meloterapie; grup de Comunicare, Desen, Atelier Creativ;
-activităţi educative de grup - membrii sunt încurajaţi să susţină şi să participe la activităţi de grup şi să îşi valorifice şi dezvolte astfel abilităţile (grup de limba Engleză, Cunoştinţe Generale);
-activităţi de socializare, recreere, petrecere a timpului liber - jocuri de grup, ieşiri în aer liber/vizite la muzee.
-activităţi de consiliere psihologică individuală - suport şi consiliere psihologică individuală;
Procedură de accesare a serviciilor
Pentru accesarea serviciilor, se va completa o cerere de înscriere, care va fi depusă la Registratura D.G.A.S.P.C. Sector 4, din Şos. Olteniţei nr. 252-254, însoţită de următoarele acte:
- Copie carte de identitate;
- Copie certificat de handicap;
- Adeverinţa de la medicul de familie din care să rezulte că persoana nu suferă de boli infecto-contagioase.
Contact
Vă aşteptăm cu drag la o primă întâlnire, pentru a discuta împreună despre nevoi, probleme şi soluţii!
Adresă: Sos. Olteniţei, nr. 188, bloc 1, scara 3, parter, sector 4, Bucureşti (zona Piaţa Sudului, lângă oficiul poştal 61).
E-mail: arca@dgaspc4.ro
Tel: 0372.900.788